A valóság észlelése

Orvosi és élettani Nobel-díj 2021

2021-ben az orvosi-élettani Nobel-díjat megosztva kapja David Julius és Ardem Patapoutian. Az amerikai és a libanoni születésű tudósnak az emberi testre ható hőmérséklet és érintés érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért ítélte a Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bizottsága. A kihirdetések egyébként mindig élőben követhetőek a www.nobelprize.org honlapon.

A díjazott kutatások gyakorlati jelentősége

A díj odaítélése olyan területre irányítja a figyelmet, amely tulajdonképpen a napi életünk része, de mégis viszonylag keveset tudunk róla. Ilyen például – ahogy a kihirdetés során is említették – a chili hatása az emberi ízlelésre, illetve annak hatása az érzékelésre vagy akár egy forró ital okozta, esetleg egy érintés által kiváltott érzés.

Ismert volt már, hogy a chili kapszaicin nevű kémiai vegyülete fejti ki hatását a szervezetben, de az, hogy ezt hogyan teszi, David Julius és csapatának kutatási mutatták be, illetve igazolták. A kapszaicin érzékeléséért felelős gének vizsgálatát követően irányult a figyelem a fájdalomért felelős génekre. Tudományos áttörést jelentett annak megismerése, hogy a különböző hőhatások, valamint a hőérzet hogyan okoznak elektromos jeleket az idegrendszerben.

Ardem Patapoutian és munkatársainak kutatásai igazolták a mechanikai ingerek okozta hatáskibocsátást az érzékelés során. Sikerült megtalálniuk azt a gént, amelynek „elhallgattatása” következtében kikapcsolható a fájdalomérzet. Ezen kívül a test helyzetének és mozgásának érzékelésében játszanak jelentős szerepet felfedezéseik. Eredményeik több, a témához kapcsolódó dolgozat alapjául szolgáltak.

A kutatások hatása a jövőben

A két kutató munkája egymástól függetlenül vezetett a hőbehatás, valamint a mechanikus nyomás által okozott fájdalomért felelős gének azonosításához. Azon túlmenően, hogy ez egy evolúciós szempontból fontos hatás leírása, a jövőt illetően például az orvostudomány segítségére lehet többek között a vérnyomással, légzéssel, krónikus fájdalommal kapcsolatos betegségek kezelésében is.

A kitüntetésért járó 10 millió svéd koronát fele-fel arányban kaphatja meg a 66 éves David Julius, aki a California Egyetem (San Francisco, USA) munkatársa, illetve az 54 éves Ardem Patapoutian, aki a Howard Hughes Orvosi Inézet (La Jolla, USA) kutatója.

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük